Samhällen på Orust & Tjörn

– utforska pittoreska fiskesamhällen & mysiga byar!

Orust

Orust är Sveriges 4:de största ö,. och skiftar i landskapet av skog, ängar, berg, klippor och fina pittoreska fiskesamhällen med flera bilfria öar. Hit tar man sig via broar som förbinder Orust med Tjörn och Uddevalla. Orust har ca 15 000 invånare och på sommaren tredubblas den siffran. Det finns mängder med bilfria småöar runt Orust och några av dem har pittoreska fiskesamhällen.

 

Läs mer

Gillar du att vandra så finns det bl.a. Pilgrimsleden på Orust som är åtta mil lång och förbinder åtta kyrkor. Den går i en slinga och bildar en åtta. Se karta under Kul på öarna. Det finns också något som kallas för Orust tvärs, en vandringsled med 64 skyltade kultur- och naturminnen, som ingår i Kuststigen genom Bohuslän. På kutlurstigen Kultehamn berättar flera stenstugor om stor fattigdom och svält för bara 100 år sedan. Från Svens altare, har du en fantastiskt utsikt, 105 meter över havet.

Suger det i shoppingtarmen finns Göksäter som vi kallar ”Lilla Ullared”. Här finns 8000 m2 shopping, med allt du kan tänkas behöva och lite till. Vill du handla ekologiskt och lokala varor, så har finns saluhallen i Tavlebod där du kan handla hembakat bröd, hemgjord äggost, sylt och mycket mer.

Vill man paddla kajak så gör man det med fördel runt Flatön och Malö stömmar. Kajakuthyning finns på Flatön & i Stocken. Och för den golfsugne finns 2 banor; Orust Golfklubb – en seasidebana med linkskaraktär på västra Orust vid Malö Strömmar, och Allmags golfklubb som är en 18 håls skogs/parkbana belägen på östra Orust, med ett nybyggt klubbhus och café.

På hundpensionatet MM Hund har alla vovvarna kul och får den bästa omvårdnaden. Har du tur så kan det finnas en möjlighet att få ha din vovve där för en dag då du ska i väg till Liseberg eller annat kul.

Tjörn

Tjörn är Sveriges sjunde största ö. Tjörns kommun omfattar ön Tjörn samt mer än 1 500 omkringliggande mindre öar, holmar och skär, varav flertalet är obebodda.
På sommaren ökar befolkningen från 15 000 till 45 000 personer. Du når Tjörn via Tjörnbron i söder, eller Skåpesundsbron i norr.

 

Läs mer

Centralort är idag Skärhamn, med det mesta av service. Missa inte Akvarellmuséet i med olika utställningar varje sommar. I de gamla fiskelägena Kyrkesund, Rönnäng, Klädesholmen & Bleket fans det förr stora fiskeflottor. På fina Klädesholmen finns det fortfarande konservindustrier kvar. Missa inte att köpa en hink med världens godaste matjessill från Klockbojen.

Runtom ön finns fina cykelvägar för på Tjörn har de verkligen satsat på dessa. Du kan cykla flera mil utan att behöva slåss med semestertrafiken. Och här och där hittar du klippor att bada ifrån eller mer organiserade badplatser.

Det finns flera fina vandringsleder på ön, och naturreservatet på Härön utanför Kyrkesund är väl värt en utflykt. Klättra upp på Tjörnekalv och njut av utsikten ända till Marstrands fästning, du kommer inte ångra dig när du väl är uppe på toppen och ser hela havet breda ut sig nedanför.

Vill du paddla kajak så kan du hyra kajak på Klädesholmen. Det är underbart vackra paddelvatten mellan kobbar & skär. Har du aldrig provat förut så varför inte testa nu. Aldrig är man så ett med naturen som när man ljudlöst glider fram strax ovanför vattenytan. Eller ta en större båt till Åstol där husen ligger fastklamrade på en stor klippa i havet, så tätt som möjligt för att skydda från bistra vintervindar

Det finns en golfbana på Tjörn, an av västkustens vackraste säger de själva. Den ligger mitt på ön och har 18 hål.

Hälleviksstrand

Hälleviksstrand kyrka

Hälleviksstrand hamn

Hälleviksstrand "Slå dig ner"

Hälleviksstrand "Cykeldäck"

Här kan man tro att tiden har stannat, men ack vad skenet bedrar. I pittoreska Hälleviksstrand har man både cafe, två restauranger, kiosk, båttaxi, badplatser.

Läs mer

Hälleviksstrand är ett av våra underbart fina pittoreska små fiskesamhälle. Här känns det som tiden stannat, men ack vad skenat bedrar. Det ryktas om att Hälleviksstrand har de bästa krabbfiskvatten och har du tur kan du få se en skymt av Mia, som var med i Hela Sverige bakar 2013. Fast det är ganska enkelt, det är bara att kliva in i ”Mias Sjöbod” en av Orust absoluta sevärdeigheter som du bara inte får missa. Här serverar Mia och hennes anställda underbara bakverk och man kan även få en bit mat och en kall öl.

Här finns även möjlighet att ta båttaxi till ut till kärringön/Gullholmen, eller gå på den lokala restaurangen. Här finns kios och härlig badplats för alla åldrar. Hällevikstrand har också ett museum och ett kapell.

Hälleviksstrand är ett fiskesamhälle med cirka 300 åretruntboende. Under 1700-talets sillperiod växte bebyggelse och sillsalterier upp. Bönder från Orusts inland kom hit för att sälja säd och köpa fisk. Tillsammans med storfisket bedrevs här också export av havre samt handels- och fraktfartygsverksamhet.

Vid 1800-talets slut startade badortsverksamheten, då varmbadhus, hotell och pensionat byggdes upp. I början av 1900-talet blomstrade samhället. Man byggde bostadshus med pampiga glasverandor och vackra snickeridetaljer. 1905 bröt en stor brand ut, vilken ödelade stora delar av samhället. Det äldsta huset i Hälleviksstrand, ett litet enkelhus, ligger kvar ovanför den gamla nedlagda affären. På 1900-talets mitt byggdes en konservfabrik och ett stenhuggeri startades.

Vid vattnet ligger den äldsta typen av faluröda och gula sjöbodar, med små bostadshus placerade på berget ovanför. Utmärkande för alla fiskesamhällen är att husgavlarna vetter ut mot havet. Man ville ha god utsikt över hav och himmel för att kunna se skiftningar i väder och vind. Att man bosatte sig på klipporna berodde på att man ville spara den jord som fanns till jordbruk.

Länkar

http://www.halleviksstrand.se

Mollösund

Det hör sommaren till att gå bryggsvängen och titta till vad som händer i hamnen för där är det liv och rörelse med folk och båtar.

Läs mer

Mollösund på sydvästra Orust var ett fiskeläge redan på 1500-talet.

VI början av 1900-talet hade Mollösund som mest 1000 invånare, vilket gjorde det till ett av Sveriges största fiskelägen. Vid huvudgatan nere vid hamnen, Gatan kallad eftersom det bara finns en, kan man promenera och titta på de vackra skeppar- och fiskarbostäderna från denna tid.

Det hör sommaren till att gå bryggsvängen och titta till vad som händer i hamnen, för där är det liv och rörelse med folk och båtar. Mollösund är mycket populär bland båtfolket, det finns en marin bensinstation samt andra förnödenheter.

Mollösund har livsmedelsaffär, kiosk, fiskaffärer, restauranger, barer, caféer, gallerier, museum, hantverksbodar och mycket mer.

Länkar

http://www.mollosund.com

http://www.mollosundsvader.se

Gullholmen

Gullholmen är ett av västkustens äldsta fiskelägen. En bilfri sommarö med restauranger, affär, butiker och härliga bad. Här får man aldrig tråkigt.

Läs mer

Gullholmen är ett av västkustens äldsta fiskelägen. Husen står tätt tillsammans, detta för att Gullholmen fram till 1999 var en kronoholme. Med kronholme menas att marken ägdes av staten, och var fri att bygga på. Man lade ut slanor där man ville bygga, om ingen protesterade så var det bara till att sätta igång och bygga efter ett par veckors tid. Nu för tiden har många husägare köpt ut hustomten ifrån staten.

På den norra delen av ön är husen byggda nästan nere i vattnet. Här ligger Stenstugan, som är ett av de äldsta husen på ön, det är idag museum. Skepparhuset från 1800-talet är värt ett besök. Rummen och inventarierna står kvar i sitt ursprungliga skick och huset med tillhörande sjöbodar har blivit sjöfarts- och fiskemuseum.

På Hermanö är endast den östra sidan bebyggd. Resten av ön är ett av Bohusläns största naturreservat, med en lummig sprickdal och en karg västsida. I norr ligger Ulkhåleberget. Berget har delats i klyftor och är fyllt av gångar och grottor. Här har man också en vacker utsikt i söder mot Käringön. I öster syns Ellös och Tuvesvik. Fortsätter man ännu längre söderut övergår vägen till en stig som leder ner till Skållehus. Där finns det boplatslämningar från 1500-talet. Vidare leder stigen till Hermanö huvud, med badplats och utkiksplats.

Gullholmen har livsmedelsaffär, fiskaffär, restauranger, bar, glasskiosk, museum, gallerier, handverksbodar mm.

Länkar

http://www.gullholmen.org

Nösund

Nösund Promenad till badstranden

Nösund

Nösund

Nösund Badplats

Nösund

Nösund Havsbad

Den gamla bebyggelsen från Nösunds storhetstid är väl bevarad. Nösund är ett härligt litet samhälle som har lite av varje, men framför allt är det en badortsidyll.

Läs mer

Nösund är ett härligt litet samhälle som har lite av varje, men framför allt är det en badortsidyll. Här finns Klippor i massor, salta bad, två badständer, en med hopptorn. En liten hamn och underbar natur. Pilgrimsleden går förbi Nösund, så här finns fina även vandringsmöjligheter.

Nösund har också ett värdshus med restaurang, fint spa och uppträdande med kända musiker som kan också skryta med ett otroligt vacker havsutsikt.

Nösundsgården är ett hotell/vandrarhem och har tapas och skaldjuskvällar och en del lokala uppträdande under sommaren.

Hitoria: Vid Nösunds kapell har man hittat boplatser som visar att här bott människor redan för 9000 år sedan.

På 1800 talet kom två handelsmän till orten dessa två grundade affärer, bildade salteribolag och rederier, vilket lade grunden till Nösunds storhetstid. Magasinet vid bryggan påminner om Nösunds storhetstid, då platsen var utskeppningsort för spannmål. I Nösund kan man också åka genom Sveriges första vägtunnel, som stod färdig år 1958.

Under 1880-talet upptäcktes Nösund av badgäster som föredrog att kombinera salta bad och kala klippor med lummig grönska och pastorala idyller. Nösunds Havsbadsanstalt och Nösunds Badhus-aktiebolag lät uppföra både kall- och varmbadhus. Förutom varma och kalla bad erbjöds även elektricitets- och massagebehandlingar. Badgäster kom i allt större utsträckning till Nösund samtidigt som handels- och sjöfartsverksamheten tynade bort. Den första sommar villan hade byggts redan 1905 och följdes snart av andra.

Den gamla bebyggelsen från Nösunds storhetstid är väl bevarad.

http://www.nosund.se/

Käringön

Ett valben som forslades till ön av en sommargäst står nu vid bryggan som en portal.

Läs mer

Om man vill uppleva ett typiskt fiskesamhälle så skall man besöka Käringön. Här bor cirka 130 personer året runt. 180 av öns 200 hus är byggda före år 1920. På Käringön finns inga gatunamn. Varje hus har istället fått ett nummer och numret fungerar som adress.

Ett valben, som forslades till ön av en sommargäst står vid bryggan som en portal.

Käringön var länge en kronoholme, vilket betydde att marken ägdes av staten. Husen har byggts mycket tätt. En trevlig vandring är att gå från bryggan upp till Lotsutkiken. Längs vägen finner man små uthus och trädgårdstäppor i samma skick som på 1800-talet. En utav fiskarstugorna är inredd till museum.

Käringön har livsmedelsaffär, rökeri, fiskaffär, restauranger, caféer, bar, gallerier, museum, hantverksbodar mm.

Länkar

http://www.karingon.info

Flatön

Dessa tre idylliska öar ligger vid Orusts nordvästra kust. Här paddlar man kajak som bäst. Flatön och Ängön är gröna öar med mycket skog, klippor, små stugor och gårdar där finns också en liten kyrka på Flatön.

Läs mer

Dessa tre idylliska öar ligger vid Orusts nordvästra kust. Hit tar man sig lättast med bilfärja från Fröjendal till Malön. Mellan Malön och Flatön finns bro-förbindelse. P.g.a. landhöjningen har den förut fristående Ängön nu vuxit ihop med Flatön, det som förut var ett sund är nu en sankmark.

Flatön och Ängön är gröna öar med mycket skog, klippor, små stugor och gårdar där finns också en liten kyrka på Flatön. På Handelmans flink kan man handla i skaldjursboden, äta i restaurangen, stanna till vid cafe´t samt i handelsboden kan man handla en strut karameller eller trevliga souvenirer.

Malön är kargare och var förr ingen badort, utan snarare ett vackert natur-område i en lugn och ostörd miljö. På Malön finns en camping som har en kiosk.

Länkar

http://www.flaton.se

http://www.handelsmanflink.se

Edshultshall

Edshultshall är ett paradis för de som gillar salta hav och vill hitta sig en egen klippa för en dag. Hyr du stuga av oss finns möjligheten att hyra den fräscha bastun som ligger ensam längs ut på klipporna.

Läs mer

Edshulthall är ett paradis för de som älskar salta hav och klippor. Här har man bara någon minut över piren för att hitta sin egen klippa för en dag. Vid klipporna har du panoramautsikt över båtlivet och man kan även skymta fyren Kråkesundsgap. Hyr du en stuga av oss i Edshultshall så kan man också få möjligheten att hyra bastun längts ut på klipporna för en billig peng. Här finns även badplats och möjlighet att komma ut på havet eller någon av de bilfria öarna med båttaxi.

Edshultshall har aldrig varit något stort fiskeläge. Husförhörslängden för tiden 1789-94 tar upp sju familjer. 1803 hade samhället elva boningshus och tio uthus, fyra sjöbodar samt fyra hus för trankokning. Resterna av en grumsedamm från denna tid finns fortfarande kvar.

En stor epok för Edshultshall var Islandsfisket. Som mest var det 13 båtar från Edshultshall som var ute på detta fiske.

Trots motgångarna för kustsamhällena under andra världskriget överlevde Edshultshall. Så sent som 1950 var så gott som alla yrkesverksamma i samhället skeppare.

Från att ha varit ett litet fiskeläge från 1700-talets slut blev Edshultshall ett relativt stort skutsamhälle fram till 1985 då fraktfartygsepoken tog slut och det sista och största fraktfartyget Windö såldes. Två år senare intog den tre riggade Westkust platsen vid bryggan.

Närmaste livsmedelsaffär, restaurang, bar, museum gallerier mm är i Mollösund som ligger ca 6 km söderut.

Stocken

Stocken är ett mycket litet kustsamhälle, men liksom övriga fiskelägen karaktäriseras det av en mycket tät och till synes helt oreglerad be-byggelse.

Läs mer

Stocken är ett mycket litet kustsamhälle, men liksom övriga fiskelägen karaktäriseras det av en mycket tät och till synes helt oreglerad bebyggelse. Bostadshusen är av varierande ålder, men exteriört är de väl sammanhållna och ofta också väl bevarade.

De äldsta skriftliga uppgifterna om Stocken härrör från en skatte-mantalslängd daterad 1617. Under 1700-talets givande sillperiod ökade folkmängden på Stocken.

I början av 1900-talet blev fraktfarten viktig för några Stockenbor med egna skutor. Ofta kombinerade man fraktfart med fiske. På 1920-talet lär det ha funnits 7 frakt- och fiskebåtar på Stocken. Samhället bestod då av ca. 70 hus som stod på ofri grund. 1955 blev det möjligt att friköpa tomter i samhället. 1910 blev Stocken ett municipalsamhälle.

På 1930-talet kom de första sommargästerna till Stocken. Under årens lopp har de blivit allt fler. Många av bostadshusen i den gamla kärnan av fiskeläget är nu sommarnöjen. Bebyggelsen har dock expanderat med permanentbostäder i utkanten av samhället.

Länkar

http://www.foreningenstocken.se/

Slussen

Slussen är ett charmigt litet samhälle på nordöstra Orust. Förr var det en ort med flera varv som byggde segelfartyg, idag är det en ort med en hel del bofasta blandat med sommargäster.

Läs mer

Mest känt är Slussen idag för sitt pensionat som varje år lockar många kända artister till sig. Här kan man uppleva fantastiska konserter i det lilla mysiga formatet, samtidigt som man njuter av en delikat middag.

I Slussen finns en stor badplats med bryggor, hopptorn, omklädningsrum & simskola. I samhället finns även ett mysigt kafé/handelsbod, som serverar vegetariska smårätter, glass & fika samt har ett förvånansvärt brett sortiment av veganska & fairtrade produkter, från gryn  bönor till godis & schampo. Ibland kommer nån musiker förbi och det blir spontankonsert på den lummiga uteserveringen som hänger över vattnet.

Ellös

Hamn

Naturbadstrand

Ellös Badplats

Strandpromenaden

Strandpromenaden

Om man söker en plats med vacker natur, närhet till havet och samtidigt vill ha tillgång till bekvämligheter såsom affärer, restauranger, bra badplatser, båtturer och nära golfbanan då är Ellös ett bra alternativ.

Läs mer

Ellös:
Om man söker en lugn plats med vacker natur, närhet till havet och samtidigt vill ha tillgång till bekvämligheter som:
Restauranger, fiskaffär, gym, två badplatser, bageri, kiosk, några små fina butiker, apotek, vårdcentral, bank, och livsmedelsaffär och en underbart vacker golfklubb seasidebana och havsfiske, då är Ellös perfekt.  Härifrån går också bussen flera gånger om dagen.

I näheten av Ellös finns även Stockens camping som hyr ut cyklar och havskajaker, så du kan uppleva att paddla mellan Kobbar & Skär. Trädgårdsvandringar på Morlanda säteri. Öppen trädgård i Bergakungens sal. Tofta gård med underhållning och god mat samt barnens gård på Dahle, m.m.

Idag är Ellös den största industriorten på Orust, med över 1000 invånare och cirka 200 fritidshus. Här ligger Hallberg-Rassys Båtvarv, Sveriges största varv för fritidsbåtar och ett av Orusts största företag.

Ellös har en mycket fin badstrand som också är handikappanpassad samt här finns en naturstrand där man också får ha vovven med.

Länkar

http://www.foreningenellos.se/

http://www.gymmetiellos.se/www.gymmetiellos.se/wordpress/

 

Skärhamn

Skärhamn är öns största ort. Här finns ett kulturhus med bibliotek. Många butiker finns också på orten, de allra flesta har öppet året runt. Här finns matvaruaffär, apotek, systembolag, båttillbehörsaffärer, klädbutiker, elektronikbutik, fisk och skaldjursaffär mm.

Läs mer

Under 1900-talets första hälft var Skärhamn landets största hamn för mindre fartyg, idag finns här mest fritidsbåtar och en och annan fiskebåt.

Mest känt är Skärhamn idag för Akvarellmuséet. Sedan starten år 2000 har museet visat konst av bland andra Salvador Dali, Bill Viola, Louis Bourgeois, Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin.

I Skärhamn finns det flera restauranger och kaféer. Gillar du glass så missa inte 5 knop som har 55 sorters kulglass att välja mellan!

 

Tjörns räddningstjänst har sin huvudbrandstation i Skärhamn. Kustbevakningen har också en bas på orten och två båtar är placerade där: KBV 303, övervakningsfartyg och KBV 044, miljöskyddsfartyg.

Kyrkesund

Kyrkesund bebos idag nästan enbart av sommargäster. Det ligger på ena sidan av Kyrkesundet, på andra sidan ligger Härön dit du kan åka färja från Kyrkesund.

Läs mer

På Härön finns restaurang Magasinet där du kan njuta av färsk fisk tillagad med omsorg & kärlek. På ön Kålhuvudet vid södra inloppet till sundet byggdes 1780 ett trankokeri, som idag är bevarat som ett sällsynt kulturminne.

I augusti varje år går den anrika segeltävlingen Tjörn runt. Då får en vara ute i god tid för att få en plats på bryggor och klippor. När de stora segelbåtarna kommer glidandes genom sundet är de ibland bara centimeter från varandra och de branta klippsidorna. Då kan en också få lära sig en och annan ny svordom. 🙂